ZAANDAM - Ahold beleeft een slechter halfjaar dan verwacht. Het supermarktconcern uit Zaandam liet dinsdag voor de tweede keer dit jaar een winstwaarschuwing horen. Het concern denkt nu dat de winst per aandeel zonder goodwill, bijzondere lasten en valuta-invloeden 6 tot 8 procent lager uitkomt dan vorig jaar.

Eerder ging het concern nog uit van een winststijging per aandeel van 5 tot 8 procent. Topman C. van der Hoeven noemde in een toelichting 2002 "voor ons geen gelukkig jaar." "Van meerdere kanten kwamen teleurstellingen, vooral uit Zuid-Amerika." Hij noemde de resultaten van Ahold op zijn belangrijke markten onder de huidige omstandigheden goed. "Het is daarom extra pijnlijk dat we voor de tweede maal onze verwachting voor geheel 2002 moeten bijstellen."

Ahold kondigde nieuwe financiële doelstellingen en de verkoop van niet-kernactiviteiten aan. Verder gaat het verliesgevende onderdelen scherp onder de loep nemen. Het concern wil op de kosten besparen en de schuld verminderen. De voorlopige doelstellingen voor 2003 blijven gehandhaafd.

Ahold liet maandag weten zijn resultaat over het derde kwartaal een week eerder dan gepland naar buiten te brengen. De omzet groeide met 5,8 procent tot 16,4 miljard euro. Zonder nadelige valuta-invloeden zou de omzet met 14,5 procent zijn gestegen. Het nettoresultaat kwam in de drie maanden uit op 257,6 miljoen euro.

Dat was lager dan de 304,2 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat was een gevolg van meer afschrijvingen op goodwill, hogere lasten, hogere belasting en nadelige valuta-koersen. De winst per aandeel voor bijzondere posten van 0,34 euro viel analisten tegen.