SCHEVENINGEN - Meer dan de helft van de Nederlandse ondernemers is de afgelopen vijf jaar het slachtoffer geworden van criminaliteit. In totaal waren 285.000 ondernemers (52 procent) de dupe van een delict. Vorig jaar waren dit er nog 259.000. Dat blijkt uit een NIPO-onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van MKB-Nederland.

De vereniging van middelgrote en kleine bedrijven maakte de resultaten maandag bekend op het jaarcongres in Scheveningen. Het NIPO heeft ondernemers in de detailhandel ondervraagd en ook onderzoek gedaan onder bouwbedrijven en zorginstellingen die op bedrijventerreinen zijn gevestigd.

Ongeveer 34 procent van de geïnterviewden is ontevreden over de manier waarop de politie criminaliteit aanpakt. Bijna de helft van de ondernemers geeft daarom 3 procent van hun omzet uit aan criminaliteitspreventie, aldus MKB-Nederland. Eenvijfde van ondernemend Nederland heeft zelfs te maken met afnemende winstgevendheid, omdat de onveiligheid in hun buurt is toegenomen.

Criminaliteit kost ondernemers niet alleen geld, ze vallen ook ten prooi aan stress, psychische ellende en ziekte. De zorg is groot en de frustratie hoog, aldus MKB-Nederland. "De geloofwaardigheid van de politie en overheid neemt af."

Via een brief aan de voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen, M. Beuving, heeft MKB-voorzitter H. de Boer om extra maatregelen gevraagd. Zo wil hij dat de politie minder bureaucratisch te werk gaat. Verder pleit De Boer voor een hardere aanpak van veelplegers en een regiocoördinator bij de politie. Deze kunnen als tussenpersoon voor ondernemers en justitie dienen.

Bovendien wil MKB samen met de politie een overzicht maken van allerlei regels die preventieve maatregelen van de ondernemers in de weg staan. De vereniging denkt bijvoorbeeld aan bedrijventerreinen die niet goed afgesloten kunnen worden, omdat een "stukje fietspad open moet blijven."