DEN HAAG - Het opnemen van geld bij een andere dan de eigen bank staat op losse schroeven. Dat komt door een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die verbiedt dat banken winsten opstrijken bij het gebruik van elkaars geldautomaten.

De banken gaan zo goed als zeker in beroep tegen de beslissing van de NMa. Als het beroep van de banken strandt, bestaat de kans dat sommige banken niet langer willen meewerken aan het gebruik van geldautomaten door andere dan de eigen klanten, zo stelt G. Boudewijn, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Extra marge

Banken betalen elkaar nu 60 eurocent per geldopname als klanten bij een andere bank geld opnemen. Dat is in 30 procent van de 500 miljoen geldopnames het geval. Naast de kosten zit in dat bedrag een extra marge. Die toeslag verbiedt de NMa, omdat dat in zijn ogen winst is voor de bank waarbij het geld wordt opgenomen.

Volgens Boudewijn brengen de banken elkaar alleen de kostprijs voor een transactie in rekening. Daarin is ook een bedrag opgenomen voor het onderhouden van het netwerk van automaten, de zogeheten continueringsmarge. "De NMa bestempelt dat ten onrechte als winst", aldus Boudewijn, die niet wil zeggen hoe hoog die marge is.

Half jaar

Volgens hem hoeven klanten voorlopig niet bang te zijn dat zij geen geld kunnen opnemen bij een andere bank. "De komende maanden blijft alles bij het oude." Het duurt zeker een half jaar voordat er duidelijkheid is over het beroep tegen de NMa, denkt hij.

De NVB is overigens wel blij dat er eindelijk een uitspraak van de kartelautoriteit is over het gastgebruik. De totale regeling is tien jaar geleden al ter toetsing aangemeld, aldus de bankenvereniging.

De NMa benadrukt dat het niet het systeem verbiedt waarbij iemand bij een vreemde bank geld kan opnemen. "Dat banken elkaar daarvoor kosten doorberekenen is logisch. Voor het instandhouden van het systeem is het echter niet noodzakelijk dat daarbovenop nog een winstmarge wordt gerekend", aldus een woordvoerster van de NMa.