BREDA - Ruim veertig mensen hebben aangifte gedaan van pinpasfraude nadat zij getankt hadden bij een benzinepompstation van de Makro in Breda. Onbekenden hebben met gekopieerde passen enkele honderdduizenden euro's geld opgenomen van de rekeningen van de gedupeerden. De politie verwachtte maandag nog meer aangiften.

De pinpasfraude kwam aan het licht nadat enkele mensen aangifte hadden gedaan van spookopnamen, bedragen die ten onrechte van hun bankrekening waren afgeschreven. Alle gedupeerden bleken bij het onbemande tankstation van de Makro in Breda geweest te zijn.

Ook in andere landen vinden de laatste tijd soortgelijke pinpasfraudes plaats. De politie in Breda denkt dat de daders deel uitmaken van een internationaal opererende groep criminelen, mogelijk afkomstig uit het voormalige Oostblok.

De politie heeft de betaalapparatuur in beslag genomen en voor onderzoek opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. De uitslag van dat onderzoek is nog niet bekend. Omdat de fraude overeenkomsten vertoont met die van oktober bij een onbemand tankstation in Veghel, is ook het Interregionaal Bureau Fraudebestrijding Zuid-Nederland bij het onderzoek betrokken.