AMSTERDAM - Door het bijzonder warme weer melden zich dagelijks honderden werknemers meer ziek dan normaal in de zomer. Traditioneel is er weinig ziekteverzuim in de zomermaanden. Met de vakantie in zicht of net achter de rug meldt gemiddeld circa 4 procent zich ziek. Maar tijdens de hittegolven dit jaar ligt het verzuim 7,5 procent hoger dan normaal.

Dat blijkt uit cijfers van Arbo Unie, die circa 40.000 werkgevers helpt met het gezondheidsbeleid. Een woordvoerster van de Arbo Unie sprak woensdag over een opvallende schommeling in de verzuimcijfers.

Na meer ziekmeldingen ten tijde van de eerste hittegolf zakte het verzuim volgens haar in de week dat iets koeler was terug naar het 'normale' niveau om weer te gaan stijgen toen de temperaturen opliepen.

Airco

Werknemers die veel buiten werken en mensen op een werkplek zonder airconditioning hebben veel last van het warme weer. Het zijn volgens de zegsvrouw vaker ouderen en zwaardere mensen die klachten krijgen. Ook melden zich meer personen met suikerziekte en zwangere vrouwen ziek.

Er wordt vooral geklaagd over vermoeidheid en concentratieproblemen. "Van het werken in een te warme ruimte worden mensen ook gewoon niet lekker", stelt de woordvoerster. Bovendien slapen veel mensen slecht doordat het 's avonds nog erg warm is.

Contact

Arbo Unie neemt contact op met werkgevers als het verzuim flink stijgt en adviseert hoe de uitval van personeel tegen te gaan, zodat de productie op peil blijft. Zo kunnen volgens de woordvoerster alleen petjes al helpen of zijn andere werktijden een oplossing.

"Maar machines en apparaten die veel warmte afgeven, kunnen ook voor problemen zorgen. Soms kan apparatuur beter in een andere ruimte geplaatst worden."