AMSTERDAM - De kans dat er in Nederland stroomuitval optreedt door het warme zomerweer is toegenomen. Netbeheerder Tennet heeft dinsdagmiddag voor woensdag fase 2 afgekondigd. Met gemiddelde temperaturen van boven de 30 graden wordt het woensdag één van de warmste dagen van dit jaar.

De elektriciteitscentrales in Nederland mogen sinds maandag niet meer onbeperkt koelwater lozen. Er zijn beperkingen ingesteld voor de elektriciteitsproductie om het milieu te beschermen.

Reservevermogen

Met de afkondiging van fase 2 geeft Tennet aan dat het beschikbare reservevermogen van de stroomproducenten mogelijk onvoldoende kan zijn om het elektriciteitsverbruik tijdens de piekbelasting op te vangen. Dit kan tot een stroomuitval leiden.

Om het reservevermogen te verhogen, krijgen elektriciteitsproducenten extra mogelijkheden voor extra vergunningen voor het lozen van warmer koelwater. Ook kunnen er gebieden in Nederland van het stroomnet worden afgeschakeld om grote storingen te voorkomen.

Vaatwasser

In plaats van het reservevermogen te verhogen, kan er ook een beroep worden gedaan op de Nederlandse bevolking. Het ministerie van Economische Zaken vraagt dan het publiek om het stroomverbruik gelijkmatiger over de dag te verdelen, door bijvoorbeeld voor acht uur 's ochtends en na vijf uur 's avonds de wasmachine of vaatwasser aan te zetten.

Economische Zaken ziet echter nog geen aanleiding er bij het publiek op aan te dringen zuiniger met stroom om te springen. "Al is dat wel beter voor het milieu, de voorraad energie en de eigen portemonnee", zei een woordvoerder van het ministerie dinsdagavond.

Buitenland

Ook bestaat er nog de mogelijkheid om stroom uit het buitenland te halen. Maar bij een acuut gebrek aan reservevermogen is import geen optie, zo geeft Tennet aan. Verder is de kans groot dat de omringende landen ook met koelwaterbeperkingen te maken hebben.

De laatste keer dat fase 2 door Tennet werd afgekondigd, was in de hete zomer van 2003, aldus een woordvoerster van Tennet. De tweede hittegolf dit jaar heeft het elektriciteitsverbruik in Nederland flink doen toenemen. Koelkasten, airco's en ventilatoren draaien op volle toeren. Volgens Tennet ligt het stroomverbruik 10 procent hoger dan normaal in deze tijd van het jaar.