EINDHOVEN - Bij Philips Semiconductors in Nijmegen verdwijnen voor eind 2002 tweehonderd arbeidsplaatsen. Een reorganisatie bij de ontwikkelingsafdeling van LG.Philips Displays in Eindhoven kost honderd vaste en 24 tijdelijke banen. Het electronicaconcern heeft dit vrijdag bekendgemaakt.

Collectief ontslag is zowel in Nijmegen als in Eindhoven niet aan de orde. Voor beide groepen werknemers wordt geprobeerd binnen of buiten Philips werk te zoeken. Lukt dat niet, dan kunnen er op individuele basis alsnog gedwongen ontslagen vallen, aldus woordvoerders van de bedrijven.

Chipmarkt

Bij de Nijmeegse vestiging werden eerder de contracten van vierhonderd tijdelijke krachten opgezegd wegens het inzakken van de chipmarkt. Ook is het personeel korter gaan werken en krijgt het dit jaar geen bonus uitbetaald.

Philips Displays

LG.Philips Displays in Eindhoven is onderdeel van de gezamenlijke onderneming van Philips en het Koreaanse LG Electronics. Hier wordt het mes gezet in de ontwikkelingsafdeling ten koste van 124 arbeidsplaatsen. Kostenbesparing is nodig volgens het bedrijf om de wereldwijde concurrentiepositie te behouden op de beeldbuizenmarkt. Die lijdt onder de neergang in sector informatietechnologie en een dalende consumentenvraag.

De oprichting van de joint venture van Philips en LG Electronics werd november vorig jaar aangekondigd. Sindsdien zijn er al een aantal fabrieken gesloten en honderden banen geschrapt. Zo werden in juli twee fabrieken in Taiwan gesloten, waardoor 1200 werknemers hun baan verloren. Vorige maand kwam het besluit om een fabriek voor elektronenkanonnen (onderdelen voor beeldbuizen) in Eindhoven op te doeken. Hierdoor verliezen 480 werknemers hun baan.

'Bloeden'

De vakbonden zijn vooral verbolgen over het banenverlies bij LG.Philips Displays in Eindhoven. "Als je wilt blijven concurreren, moet je vooral in je ontwikkeling en onderzoek snijden", schampert bestuurder G. Klinkenberg van FNV Bondgenoten. "Het ziet er nu naar uit dat Philips haar mensen in Eindhoven laat bloeden, om het samenwerkingsverband met Korea betaalbaar te houden", stelt ook zijn collega N. Boogaard van CNV Metaal- en elektro vast.

Philips maakte vrijdag ook bekend dat het 300 miljoen euro denkt te kunnen besparen op de kosten van ondersteunende diensten, bijvoorbeeld personeelszaken en automatisering. Philips liet bij de presentatie van cijfers over het derde kwartaal al weten een kwart op de algemene kosten te gaan besparen.