UTRECHT - Nederlandse ziekenhuizen zijn boos op minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid omdat hij overweegt de budgetten van de ziekenhuizen te korten. De ziekenhuizen hebben vorig jaar 400 miljoen euro te veel uitgegeven ondanks een contract dat ze met het ministerie hadden afgesloten over verbetering van de efficiëncy. Hoogervorst wil de ziekenhuizen aan hun afspraken houden.

Volgens een woordvoerster van Hoogervorst is het ministerie nog volop in gesprek met de ziekenhuizen. Ze vindt het "raar" dat de ziekenhuizen nu al klagen over een eventuele budgetkorting, terwijl, volgens haar, de gesprekken nog lopen.

Ontslagen

De ziekenhuizen zeggen geen schuld te hebben aan de budgetoverschrijding. De overheid zou fouten hebben gemaakt bij het berekenen van de vraag naar zorg. Als het ministerie de ziekenhuizen kort, moet er waarschijnlijk personeel worden ontslagen, denkt de koepelorganisatie van de ziekenhuizen NVZ. Ook is het mogelijk dat specialisten minder zorg kunnen verlenen zodat er weer langere wachtlijsten komen.

Volgens het ministerie praten beide partijen volgende week verder. Voor prinsjesdag moet duidelijk zijn hoe de budgetoverschrijdingen worden weggewerkt.