SCHIPHOL - De speciale veiligheidsscan op Schiphol voor het personeel is een succes. Een eerste proef, waarbij onder meer stewardessen en piloten vrijwillig door het apparaat konden, is goed verlopen. "We willen ermee door", zei een woordvoerster van de luchthaven donderdag.

Dankzij de scan is het niet langer nodig dat het personeel handmatig wordt gefouilleerd. Het apparaat kijkt door de kleding heen en toont op een beeldscherm de contouren van het lichaam. Een verstopt wapen is zo makkelijk te herkennen. Schiphol maakte tijdens de proef gebruik van één apparaat. Ook werd er nog handmatig gefouilleerd.

Privacy

Aanvankelijk was er protest van een aantal piloten tegen de securityscan. Ze zagen het systeem als een inbreuk op hun privacy omdat hun lichaam in beeld wordt gebracht. "In eerste instantie waren sommige mensen huiverig, maar na een of twee keer door de scan te zijn gegaan, vonden ze het toch niet erg", verklaarde de woordvoerster van Schiphol.

De gebruikers vinden de scan over het algemeen prettiger dan handmatig gefouilleerd te worden. Bovendien gaat de controle sneller, wat minder lange wachtrijen oplevert.

Werknemers

Schiphol voert waarschijnlijk een tweede proef uit met de securityscan. Dat zal dan weer met werknemers gebeuren. Het systeem vervangt voorlopig nog niet de handmatige controles.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook passagiers door het apparaat lopen. Dat zal echter nog wel even duren, omdat de Europese regelgeving daarvoor moet worden aangepast. Schiphol heeft 'Brussel' daar inmiddels om gevraagd.