AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag geëindigd zoals de laatste handelsdag van de week begon: met een minieme plus. Tussendoor kleurde het Damrak lichtrood. De AEX-index sloot op 506,61 punten, een stijging van 1,29 punten (0,26 procent).

Koploper was het handelshuis Buhrmann met een winst van 7,5 procent op 12,25 euro. Sterkste daler was Heineken. Het drankenconcern verloor bijna 1,1 procent op 42,10 euro. Bekijk video

Koninklijke Olie

Zwaargewicht Koninklijke Olie bepaalde de handel grotendeels. De olieprijs zakte nadat Rusland in de loop van de ochtend had aangekondigd zijn olieproductie minder terug te schroeven dan werd gehoopt. De Russen zijn bereid de productie te beperken met 50.000 vaten per dag en niet met de verwachte 150.000. Dat had onmiddellijk effect op de koers van Koninklijke Olie, dat een lichte winst zag verdampen en terugviel. Hoewel het aandeel enigszins herstelde, sloot het toch met een kleine min op 56,65 euro.

KPN

KPN maakte opnieuw bekend dat het fors in het personeelsbestand gaat snijden en werd wederom beloond door de beleggers. Het schrappen van nog eens 1300 banen, bovenop de eerder aangekondigde 4800 arbeidsplaatsen, leverde een winst van bijna 7 procent op. Het aandeel stond aan het eind van de week op 5,87 euro.

In de MidKap presteerde het veelgeplaagde Laurus weer niet best. Niet alleen de reorganisatie van de filialen loopt allesbehalve naar wens, donderdag kreeg het supermarktconcern ook nog eens miljoenenclaims van de concurrentie aan de broek. Het aandeel daalde 1 procent tot 4,94 euro.

KLM

Het herstel van KLM zet door. De luchtvaartmaatschappij won nu 3,6 procent op 13,80 euro. De MidKap-index steeg licht, met 2,62 punten (0,6 procent) tot 441,81 punten.

"Het was een beetje een nachtkaars", aldus een handelaar. "Heel rustig, heel zachtjes gaan we het weekend in."