DELFT - De grootste concertorganisator van Nederland, Mojo Concerts, overschrijdt geen concurrentieregels. Dat is de conclusie van mededingingsautoriteit NMa, die de werkwijze van Mojo ruim twee jaar lang heeft onderzocht. Donderdag constateerde de kartelwaakhond dat er van het zogenoemde 'Mojopolie' geen sprake is.

Ook het onderzoek naar mogelijke overtredingen van Ticket Service en Ticketbox wordt stopgezet. De NMa verwacht dat er nu meer bedrijven gaan toetreden tot de concert- en ticketbranche.

Slapen

"Slapen voor een verkooppunt om een concertkaartje te bemachtigen zou binnenkort wel eens vaker onnodig kunnen worden", zegt René Jansen van de Raad van Bestuur van de NMa. "Bijvoorbeeld omdat het mogelijk wordt om op nieuwe manieren, denk aan e-ticketing, aan kaartjes te komen."

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) deed op 17 februari 2004 een inval in het kantoor van Mojo in Delft. Vandaaruit organiseert het bedrijf evenementen als North Sea Jazz en Lowlands en concerten van artiesten als de Rolling Stones, Robbie Williams en Madonna.

Misbruik

De inval had plaats na "berichten uit de media en klachten van partijen uit het veld dat Mojo zijn monopoliepositie misbruikt", liet een NMa-woordvoerster destijds weten. Ze voegde eraan toe dat haar organisatie een "redelijk vermoeden" had dat Mojo de concurrentieregels had overtreden. De NMa-medewerkers namen in 2004 papieren en digitale bescheiden mee.

Voor overtredingen is, zo blijkt nu, geen bewijs gevonden. Wel bleken in een aantal contracten tussen Mojo en accommodaties, zoals het Gelredome of de Amsterdam ArenA, exclusiviteitsclausules te staan. Die contracten zijn aangepast, waardoor ook andere organisatoren van evenementen toegang krijgen tot die locaties.

Terughoudend

De andere Nederlandse concertorganisators reageren redelijk terughoudend op de uitspraak van de NMa. "We hebben kennis genomen van de uitspraak, maar hebben er geen commentaar op", zegt Bas Meijer van ID&T.

Global Music Entertainment van oud-voetballer Winston Bogarde zegt blij te zijn dat het "monopolie van Mojo afneemt. Concurrentie is altijd goed, niet alleen voor ons maar ook voor andere organisaties."

Concerten

Mojo Concerts bestaat sinds 1968 en is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor 95 procent van alle Engelstalige popconcerten in Nederland. Per jaar organiseert het bedrijf ongeveer tweehonderd concerten in Nederland. Inmiddels heeft het internationale entertainmentbedrijf Clear Channel Mojo overgenomen.