ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft donderdag een celstraf van twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk opgelegd aan Bart van E., de oprichter van Bakker Bart. Van E. heeft belastingfraude gepleegd met behulp van aandelentrucs. Een hooggeplaatste medewerker van Van Lanschot Bankiers kreeg dezelfde straf vanwege zijn hulp bij de transacties. De werknemer werd naar aanleiding van het voorval ontslagen door de bank.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een half miljoen euro boete, een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf geëist tegen Bart van E. Volgens de rechtbank heeft de 52-jarige Van E. kelderende aandelen in zijn privébezit met terugwerkende kracht naar zijn beheersmaatschappij geboekt, waar de verliezen konden worden afgetrokken. Andersom boekte hij achteraf aandelen van zijn bedrijf naar zijn privévermogen bij stijgende koersen, zodat hij de winst privé onbelast kon genieten.

De 37-jarige voormalig bankier M. van D. vervalste een fax door de datum weg te poetsen en zorgde zo dat de transacties achteraf konden worden gewijzigd. De aandelen waarmee werd geschoven, waren de aandelen in het Duitse bakkerijbedrijf Kamps. Dit bedrijf heeft de keten Bakker Bart gekocht van Van E. en hem voor een deel met aandelen betaald.