ARNHEM - Akzo Nobel heeft in het tweede kwartaal de resultaten flink weten te verbeteren, ondanks de hoge olieprijs. De fabrikant van verf, medicijnen en grondstoffen profiteerde van een sterke vraag naar zijn producten. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het concern donderdag heeft gepresenteerd.

De nettowinst verdubbelde bijna naar 361 miljoen euro. Dit was onder meer te danken aan een belastingmeevaller van 125 miljoen euro. Zonder de meevaller steeg de winst met 23 procent tot 245 miljoen euro.

De omzet groeide met 7 procent naar 3,6 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat met 9 procent steeg tot 365 miljoen euro. De resultaten komen over het algemeen overeen met de verwachtingen van analisten.

Medicijnen

Vooral de verkoop van medicijnen en verf liep goed in het afgelopen kwartaal. Het best verkopende medicijn van Organon, het vruchtbaarheidsmiddel Puregon, beleefde een recordkwartaal. Bij de verfdivisie was vooral de vraag vanuit de industrie sterk.

Over de voorgenomen beursgang van de farmatak Organon Biosciences was Akzo Nobel donderdag weinig mededeelzaam. De voorbereidingen liggen op schema en het concern belooft later dit jaar meer details te geven. Akzo Nobel gaf begin dit jaar aan de farmadivisie gefaseerd naar de beurs te willen brengen. Analisten schatten de beurswaarde van Organon op maximaal 10 miljard euro.