SANTA CLARA - 's Werelds grootste computerchipfabrikant Intel heeft zijn winst over het tweede kwartaal scherp zien dalen met 57 procent, mede door hevige concurrentie van Advanced Micro Devices (AMD). De nettowinst kwam uit op 885 miljoen dollar, ten opzichte van 2,04 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt. De winst per aandeel zakte tot 15 dollarcent, van 33 cent. Analisten gingen in doorsnee uit van een winst per aandeel van 13 cent.

De omzet van het concern zakte van 9,2 miljard tot 8 miljard dollar. Dat was minder dan waar analisten op hadden gerekend.

AMD

Intel probeert al tijden door prijsverlagingen van diverse computerchips aan AMD verloren marktaandeel terug te winnen. Intel heeft eerder laten weten dat de omzet in het traditioneel zwakke tweede kwartaal uit zou komen tussen de 8 en 8,6 miljard dollar.

Voor het derde kwartaal gaat het concern uit van een omzet van tussen de 8,3 en 8,9 miljard dollar. Economen hadden hier ruim 9 miljard verwacht.