AMSTELVEEN - KLM gaat nauwer samenwerken met zijn Amerikaanse partner Delta Air Lines. De luchtvaartmaatschappijen gaan gezamenlijk vluchten uitvoeren (code-sharing) op veertien bestemmingen in de Verenigde Staten en tien in Europa. Dat heeft KLM woensdag bekendgemaakt.

Passagiers kunnen met het zogeheten 'code-sharing' met één ticket met verschillende maatschappijen vliegen. KLM en Delta willen afhankelijk van goedkeuring van de nationale overheden het aantal gezamenlijke vluchten in de komende jaren verder uitbreiden.

De intensievere samenwerking tussen KLM en Delta komt niet als een verrassing. De luchtvaartcombinatie Air France-KLM kreeg eerder dit jaar al toestemming om met de Amerikaanse partners Delta en Northwest gezamelijke vluchten uit te voeren.

Tarieven

Verder dan code-sharing gaat de samenwerking van KLM met Delta voorlopig niet. Begin dit jaar werd het verzoek van de vier vervoerders om ook gezamenlijk afspraken te mogen maken over tarieven en marketing, door de Amerikaanse autoriteiten afgewezen.

De fusie tussen KLM en Air France twee jaar geleden bracht in feite twee luchtvaartallianties bij elkaar. Aan de ene kant werkte KLM samen met Northwest op de routes tussen Nederland en de Verenigde Staten. Datzelfde deed Air France met Delta Air Lines.