AMSTERDAM - Vrouwen mogen zich op de werkvloer bloter kleden dan mannen. Terwijl vrouwen tijdens de zomerperiode in korte rokjes, topjes en slippers op de werkvloer verschijnen, worden mannen geacht een overhemd en lange broek te dragen. Dit kan in het ergste geval leiden tot klachten over discriminatie.

Dat stelt consultantsbureau Croner, dat onderzoek deed naar kledingvoorschriften bij bedrijven. Ruim de helft van de ondervraagde werknemers zegt dat vrouwen meer kunnen maken dan mannen.

Een kwart van de werknemers ziet geen verschil tussen wat vrouwelijke en mannelijke werknemers mogen dragen tijdens kantoortijd. Acht procent denkt dat de weersomstandigheden geen invloed op kleding hebben.

Klachten

Aangezien zoveel werknemers een sekseverschil waarnemen als het gaat om 'dresscodes', moeten werkgevers zich voorbereiden op eventuele klachten, zo stelt Croner. In het ergste geval kan een bedrijf zelfs aangeklaagd worden wegens seksediscriminatie. Volgens het consultantsbureau mag het probleem dan misschien onschuldig lijken, de werkgever doet er goed aan duidelijke kledingregels op te stellen.