AMSTERDAM - Wonderbelegger René van den Berg toonde zich woensdag voor de rechtbank in Amsterdam schuldbewust maar benadrukte dat de geldzaken hem boven het hoofd waren gegroeid. "Dat het zo groot geworden was, wist ik echt niet", aldus de tennismecenas en oud-valutahandelaar die minstens 85 miljoen euro ophaalde bij privé-beleggers.

Van den Berg wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en faillissementsfraude. Meer dan 1400 gedupeerden zeggen ruim 127 miljoen euro te hebben verloren. "Het is verschrikkelijk dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Maar dat zijn geen relaties van mij". Inleggers van het eerste uur wierpen zich volgens hem op als tussenpersonen voor Van den Berg en stelden nieuwkomers enorme rendementen in het vooruitzicht.

Schuldbekentenissen

De failliete Gooise zakenman (49) zegt deelnemers altijd op het hart te hebben gedrukt maximaal 15 procent van hun vermogen in te leggen. Maar hij tekende ook ongezien schuldbekentenissen voor de inleg van onbekenden. "Ik schaam me dood dat het op deze manier gelopen is. Ik wil niet gezien worden als een oplichter en wil de kans krijgen bepaalde dingen terug te draaien."

Aanzien

De drijfveer achter de grootschalige beleggingspraktijk was aanzien, verklaarde Van den Berg. De voortijdig schoolverlater werkte tot in de jaren negentig in de bankwereld, maar keek op tegen mensen met titels. Het uiteindelijke doel van Van den Berg was om zijn bedrijven te verkopen en met de winst de beleggers uit te betalen.

De zakenman hield voor de rechtbank vol dat hij nog steeds tientallen miljoenen tegoed heeft van de onvindbare Joegoslavische zakenman Dragan Petrovic. Daarmee zou de wonderbelegger zijn schulden kunnen aflossen.

Fraude

Het is nog onbekend of enkele andere betrokkenen in de beleggingsfraude ook door het Openbaar Ministerie zullen worden aangepakt. De officier van justitie zinspeelde woensdag op een mogelijke vervolging. Een van de belangrijkste figuren in de affaire is Gerrit van der Heiden. "Hij is echt mijn rechterhand geweest en wist steeds alles, zelfs van mijn ruzie met de achterburen", zei Van den Berg over de zakenman. Volgens Van den Berg heeft Van der Heiden zelfstandig beleggers geworven op de Hilversumse tennisclub 't Melkhuisje. "Veel leden zijn door hem gedupeerd."

Curator Toni van Hees gaat ervan uit dat het inlegbedrag van 85 miljoen euro oploopt tot 100 miljoen euro. Er werd namelijk ook veel contant geld aan Van den Berg in beheer gegeven. Hiervan keerde hij 79 miljoen euro grotendeels uit aan de eerste groep kapitaalkrachtigen die met hem in zee ging. Een vijftigtal deelnemers kreeg 20 miljoen euro aan inleggelden van nieuwe beleggers als winst uitgekeerd.

In juni 2005 werd Van den Berg op verzoek van onder meer Van der Heiden failliet verklaard, kort daarna werd hij gearresteerd. Volgens de curator heeft Van den Berg 5 miljoen euro inleggelden voor eigen gebruik aangewend. Hij zou er onder meer een dure auto voor hebben gekocht. "Dat is klinkklare onzin", zo zei hij woensdag.

De tennismecenas verdiende maandelijks naar eigen zeggen ongeveer 7000 euro als directeur en mede-eigenaar van vermogensbeheerder Intereffekt in Joure. Zijn woning is ruim 400.000 euro waard, schatte Van den Berg. Maar bij gedupeerden bestaat wel het idee dat de wonderbelegger er warmpjes bijzit. Van den Berg is in het huis van bewaring met de dood bedreigd. Ook zijn familie wordt bedreigd, aldus de zakenman.

Donderdag zal de officier van justitie de strafeis tegen Van den Berg bekendmaken. De proforma slotzitting vindt plaats op 31 juli. De rechtbank doet op 14 augustus uitspraak.