ROTTERDAM - De Bavo RNO Groep uit Rotterdam heeft het ministerie van Volksgezondheid voor de rechter gedaagd omdat de instelling voor geestelijke gezondheidszorg de hulp aan illegalen met psychiatrische problemen niet langer zelf wil en kan betalen.

De afgelopen jaren heeft de instelling meer dan een miljoen euro bekostigd uit haar eigen spaarpot. "De bodem begint in zicht te komen", aldus een woordvoerster dinsdag. Het kort geding bij de rechtbank in Rotterdam dient vrijdag.

De problemen begonnen in 1998 toen de Koppelingswet is ingevoerd. Hierdoor kunnen illegalen zich niet meer verzekeren voor medische kosten. Daarom werd een fonds opgericht waaruit zorginstellingen geld kunnen putten, maar daaraan zijn regels verbonden. De stichting Koppeling keert alleen uit als een illegaal minder dan zes maanden medische hulp krijgt. "Die termijn is veel te kort. Onze trajecten duren veel langer."

Aanvragen

De Rotterdamse organisatie heeft de afgelopen jaren meerdere aanvragen bij de stichting ingediend, maar deze wees ze allemaal af. Sinds 2002 heeft de Bavo RNO geen geld meer gekregen om de kosten te dekken.

Daarom heeft de groep in 2002 in eerste instantie de stichting gedaagd. In die zaak loopt nog een hoger beroep. Ondertussen wil de Rotterdamse instelling dat minister Hoogervorst zorgt dat de kosten worden vergoed. "Niemand is bereid te betalen. Dat is heel erg triest, vooral voor de mensen zelf", stelt de woordvoerster.

Gevaar

De illegalen hebben hulp nodig, anders kloppen ze niet bij de ggz-instelling aan. Sommigen worden via justitie gedwongen opgenomen. "Wij weigeren nooit. Als mensen zorg nodig hebben, zullen wij die bieden. Veel mensen zijn een gevaar voor anderen en voor hunzelf." De patiënten hebben volgens haar akelige dingen meegemaakt. Vaak hebben zij oorlogtrauma's opgelopen.

Momenteel vangt de instelling 28 illegalen op. Dit jaar kwamen er al twintig nieuwe patiënten bij.