DEN HAAG - Twee investeerders, Cinven en Warburg Pincus, nemen het kabelbedrijf Casema over voor 2,1 miljard euro. Het is de bedoeling de kabelaar uit Den Haag nauwer samen te laten werken met branchegenoot Multikabel, waarvan Warburg Pincus alle aandelen al bezit.

Casema is het op twee na grootste kabelbedrijf van Nederland. Het is vooral actief in steden als Den Haag, Amersfoort, Breda en Utrecht. Multikabel is de vierde leverancier van kabeldiensten en is gevestigd in Noord-Holland.

Kartel

De overname is wel afhankelijk van de goedkeuring van de kartelautoriteiten. Casema verwacht geen problemen met de autoriteiten in Nederland en Brussel. Het kabelbedrijf is nu nog in handen van The Carlyle Group, Providence Equity Partners en GMT Communications Partners. Zij kochten de kabelaar in 2003 van France Telecom.

Casema en Multikabel vormen samen de op twee na grootste kabelaar. De combinatie telt ruim 1,6 miljoen aansluitingen en biedt onder meer internet, televisie en telefonie aan. De omzet bedraagt op jaarbasis 416 miljoen euro. Alleen UPC en Essent Kabelcom, dat ook in de etalage staat, zijn groter.

Er liggen nog geen concrete plannen voor een fusie tussen Casema en Multikabel, zei een woordvoerder van de kabelaar uit Den Haag. Maar hij voegde daar wel aan toe dat een samenvoeging op termijn voor de hand ligt om zo allerlei voordelen te behalen, zoals een kostenbesparing.

Voor de klanten van Casema verandert er voorlopig weinig, aldus de zegsman. Door de nauwere samenwerking moet de kwaliteit van de dienstverlening volgens hem toenemen. "Multikabel heeft een hele goede klantenservice. Daar kunnen wij van leren."

Casema

Casema rekent door de samenwerking met Multikabel op verdere groei. Een eventuele fusie tussen beide bedrijven hoeft dan ook niet per se tot banenverlies te lijden. De groei kan juist extra banen opleveren. Bij Casema werken duizend mensen, Multikabel telt ongeveer vierhonderd werknemers.

De kabelmarkt in Nederland is de laatste tijd volop in beweging. Niet alleen Casema is overgenomen, ook Essent Kabelcom krijgt een nieuwe eigenaar. Diverse partijen, waaronder Warburg Pincus en Cinven, hebben ook een bod uitgebracht op deze kabelaar.

Nadenken

Als deze investeerders ook dit bedrijf in handen krijgen, wordt het mogelijk bij Casema en Multikabel gevoegd. "Dan moet de Nederlandse Mededingingautoriteit er wel langer over nadenken", voorspelde de woordvoerder van Casema.

De consolidatie op de kabelmarkt is slecht nieuws voor KPN, dat de kabelaars als een grote bedreiging ziet. Het telecomconcern heeft onlangs een kort geding tegen de staat aangespannen omdat de toezichthouder op de telecommarkt Opta eerlijke concurrentie zou verhinderen. KPN zou aan veel strengere eisen moeten voldoen dan de kabelbedrijven.

Als de NMa het oordeel van KPN vraagt over de fusie van Casema en Multikabel, zal de onderneming volgens een woordvoerder wijzen op deze ongelijkheid.