SINT-PETERSBURG - De vastgelopen gesprekken over een vrijere wereldhandel worden maandagavond voortgezet in het hoofdkwartier van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het Zwitserse Genève.

De landen van de G8 willen medio augustus een doorbraak bereiken bij de onderhandelingen over onder meer het afschaffen van landbouwsubsidies door de Verenigde Staten en Europa.

Flexibel

De leiders van de G8 moeten dan wel bereid zijn flexibel te zijn in de WTO-onderhandelingen, aldus de Britse premier Tony Blair.

Ook de Duitse kanselier Angela Merkel riep de leiders van de G8 en die van China, India, Mexico, Brazilië en Zuid-Afrika op bereid te zijn compromissen te sluiten. "Zonder flexibiliteit komt er geen overeenkomst", waarschuwde Merkel.

De gesprekken in Genève zullen worden bijgewoond door WTO-baas Pascal Lamy, EU-handelscommissaris Peter Mandelson en de Amerikaanse minister van Handel, Susan Schwab.

Afbreken

Begin deze maand strandde een poging van de WTO om een akkoord te bereiken in de Doha-ronde, genoemd naar de hoofdstad van de Golfstaat Qatar waar de onderhandelingen vijf jaar geleden begonnen.

De onderhandelingen gaan vooral over het afbreken van handelsbarrières voor de arme landen en het afschaffen van overheidssubsidies aan de landbouw door de rijke landen.