AMSTERDAM - Winkelketen Hema beticht branchegenoot Blokker van valse concurrentie. Blokker zou producten van zijn concurrent namaken en deze zelf verkopen. Hema heeft de winkelketen voor de rechter gedaagd in een poging het vermeende kopieergedrag een halt toe te roepen. Het kort geding dient vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Blokker zou onder meer spullen uit de tuincollectie hebben nagemaakt. Ook herkende Hema de versiering op plastic servies van de concurrent. Hema claimt het betreffende bloempatroon in 2001 zelf te hebben ontworpen. Ook een schrijfblok van Blokker lijkt in de ogen van Hema te veel op het eigen product.

Een woordvoerder van Hema wilde voorafgaand aan de rechtszaak geen inhoudelijk commentaar geven. Blokker was maandag niet direct in de gelegenheid om een reactie te geven op de aantijgingen.

Niks nieuws

Verwijten van plagiaat zijn voor zowel Hema als Blokker niet nieuw. Schaatsenfabrikant Zandstra heeft Hema twee jaar geleden voor de rechter gedaagd omdat de winkelketen een goedkope imitatie zou hebben gemaakt van zijn Friese doorloper van kunststof.

Blokker lijkt een stuk verder terug in de tijd te moeten om een voorbeeld van dergelijke aantijgingen te vinden. Tien jaar geleden moest het familiebedrijf theelichthouders uit de winkels halen, nadat een groothandel Blokker had beticht van plagiaat.