AMSTERDAM - De aandeelhouders van Laurus hebben maandag ingestemd met de verkoop van de winkelketens Edah en Konmar. Daardoor houdt het supermarktconcern alleen de formule Super de Boer over en is het bedrijf acht jaar terug in de tijd gezet.

Toen De Boer Unigro in 1998 fuseerde met de Vendex Food Groep bracht eerstgenoemde de supermarktketen Super de Boer in. Ook bracht het bedrijf de kleinere ketens Spar, Cirkel en A-markt mee. Vendex Food Groep leverde Edah, Konmar en Basismarkt, waarna de bedrijven gezamenlijk verder gingen onder de naam Laurus.

Anno 2006 is van de inbreng van Vendex niets meer terug te vinden, nu tijdens een aandeelhoudersvergadering is ingestemd met de verkoop van de ketens van Konmar en Edah. De andere formules waren al gesloten of verkocht.

Tussen het oude Laurus en het nieuwe zitten grote verschillen. In 1998 hadden de supers van het gezamenlijke bedrijf een omzet van 5,2 miljard euro tegen 3 miljard vorig jaar voor Laurus. Na de verkoop van Edah en Konmar zakt de omzet verder weg. De beurswaarde bedroeg in 1998 bijna 2,2 miljard euro tegen 385 miljoen maandagochtend.

Banen

Laurus krijgt bruto 354 miljoen euro voor de af te stoten winkels. Daar gaat naar schatting nog 134 miljoen euro af aan kosten voor herstructurering, de afkoop van contracten met leveranciers en andere afkoopsommen. Tenminste 450 banen gaan verloren, waarvan alleen al driehonderd op het hoofdkantoor.

Alle ellende hangt grotendeels samen met de mislukte ombouwoperatie van Laurus-formules naar Konmar enkele jaren geleden. De man die dat plan bedacht, Ole van der Straaten, werd na de mislukking naar huis gestuurd. Aandeelhouders willen dat Laurus hem persoonlijk aanspreekt op de schade die is geleden. Tijdens de vergadering maandag werd echter bekend dat hem bij zijn ontslag ook kwijting is verleend, zodat Van der Straaten niet op juridische wijze aan te pakken is.

Prijzenslag

Na het Konmar-debacle had Laurus tijd nodig om de boel op orde te krijgen. Maar net toen het bedrijf een beetje opkrabbelde, begon concurrent Albert Heijn eind 2003 met de prijzenslag. Hierdoor moest Laurus mee met een reeks prijsverlagingen en zakten de winstmarges in elkaar.

"Het was een ongelofelijke teleurstelling voor ons toen we het besluit moesten nemen om te stoppen met Edah en Konmar", aldus bestuursvoorzitter Harry Bruijniks na de vergadering. "We hebben er buitengewoon veel energie in gestoken. Het was heel zuur voor iedereen dat het niet langer haalbaar was."

Verkoop

Nu de aandeelhouders de verkoop hebben geaccordeerd, is nog niet alles geregeld. De supermarktformule Edah kent 51 franchisers, zelfstandige ondernemers die de winkelformule toepassen. Laurus onderhandelt over de verkoop van hun winkels, want de formule Edah zal verdwijnen evenals Konmar. "We hopen met de onderhandelingen voor 1 september klaar te zijn", aldus Bruijniks. "We zijn in een vergevorderd stadium in de onderhandelingen."