FARNBOROUGH - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft zijn ontwerp voor het nieuwe toestel, de A350, noodgedwongen aangepast. Airbus onthulde maandag op de internationale luchtvaartshow bij het Britse Farnborough plannen voor een nieuwe variant van het middelgrote langeafstandsvliegtuig.

De nieuwe versie krijgt een extra brede romp en gaat de A350 X-WB heten. Het toestel biedt plaats aan 250 tot 350 passagiers en moet de concurrentie aangaan met de Boeing 787 Dreamliner.

Kritisch

Het oorspronkelijke ontwerp voor de A350 werd kritisch ontvangen door de luchtvaartsector. Het toestel was gebaseerd op de reeds bestaande A330-200, maar zou worden voorzien van meer stoelen en lichtgewicht materialen. De luchtvaartindustrie vond de A350 maar een slap aftreksel van de A330 en koos daarom voor de Dreamliner van het Amerikaanse Boeing.

Airbus trekt 10 miljard dollar uit voor de ontwikkeling van de A350 X-WB. De nieuwe topman van Airbus, Christian Streiff, zei dat de productie mogelijk in oktober kan beginnen. De eerste toestellen moeten dan in 2012 worden opgeleverd. Ook begint Airbus aan een nieuwe vrachtversie van de A330. Deze moet eind 2009 op de markt komen.