DEN HAAG - Oliemaatschappij Shell verhoogt dinsdag de prijzen van benzine en diesel met 2 eurocent. De forse stijging schrijft Shell toe aan de onrust in het Midden-Oosten, waardoor de internationale productnoteringen flink zijn gestegen. Daarmee naderen de prijzen de recordstanden van eind augustus vorig jaar die tijdens de orkaan Katrina werden bereikt.

Benzine komt vanaf dinsdag op een adviesprijs 1,529 euro per liter en diesel komt op 1,129 euro. Het record stond vorig jaar op 1,549 voor benzine en 1,139 voor diesel. Shell benadrukt dat concurrenten de prijzen afgelopen vrijdag al hebben verhoogd. "Wij zijn niet de eerste daarmee", aldus een Shell-woordvoerder.

Katrina

Op de internationale markten voor autobrandstoffen staat benzine op een prijs van 800 dollar per ton. "Tijdens de orkaan Katrina was het de laatste keer dat de internationale productnoteringen zo hoog waren", aldus de woordvoerder.

Voor automobilisten is de stijging extra vervelend omdat de vakantieperiode er aankomt. Veel Nederlanders gaan met de auto naar het buitenland. De prijsverhoging betekent voor hen een extra kostenpost in de toch al dure vakantieperiode. En als de onrust in het Midden-Oosten aanhoudt, liggen er meer prijsverhogingen in het verschiet.