DEN HAAG - Shell heeft vrijdag voor de tweede keer binnen een week de adviesprijzen voor benzine en diesel verlaagd. Benzine is 2 cent goedkoper. Een liter euro ongelood kost nu 1,089 euro aan de pomp. Voor super plus betalen automobilisten 1,143 euro. Diesel komt 1,4 cent lager uit. Een liter kost 0,755 euro.

Shell, marktleider in Nederland met ongeveer 650 tankstations, volgt daarmee de daling van de zogeheten internationale productnoteringen, waarop de adviesprijzen zijn gebaseerd. De recente dalingen van de productnoteringen worden voor het grootste deel verklaard door de dalende prijzen van ruwe olie.

Het is volgens Shell voor de zevende achtereenvolgende keer binnen een maand dat het concern zijn adviesprijzen voor benzines verlaagt. Voor diesel was het de zesde opeenvolgende prijsverlaging. Op 17 oktober bedroeg de adviesprijs voor euro ongelood nog 1,164 euro en die voor diesel 0,819 euro.

Shell wijst er nadrukkelijk op dat het gaat om adviesprijzen. In de praktijk wijkt ongeveer de helft van de pomphouders hiervan af. Door lokale concurrentie geven zij vaak aanzienlijke kortingen.