SANTO DOMINGO - Olieconcern Shell overweegt zijn bezittingen in de Dominicaanse Republiek te verkopen. Dat heeft een woordvoerder dit weekeinde bekendgemaakt. De oliemaatschappij bezit 50 procent van de enige raffinaderij in het land. Tevens is Shell eigenaar van 137 tankstations in de Dominicaanse Republiek.

Volgens een woordvoerder in de republiek is er nog geen definitieve beslissing genomen over een verkoop. Wel hebben diverse gegadigden zich al gemeld voor de bezittingen van Shell. Welke bedrijven het betreft, wil de zegsman niet vertellen.

De mogelijke verkoop van activiteiten in de Dominicaanse Republiek past in een wereldwijde verkoopronde waar Shell momenteel mee bezig is. De Nederlands-Britse oliemaatschappij verkoopt pompstations en raffinaderijen die niet voldoende renderen of te klein zijn. In onder meer Kameroen, Colombia, Peru en Spanje en op eilanden in de Stille Oceaan heeft het concern al onderdelen afgestoten. Shell wil zich meer toeleggen op de opsporing en winning van olie en gas.

Venezuela

In Venezuela heeft Shell inmiddels een contract getekend voor de oprichting van een gezamenlijke onderneming met het staatsbedrijf CVP, Corporación Venezolana de Petróleo. CVP bezit 60 procent van de aandelen en Shell de overige 40 procent. De joint venture is een voorwaarde die de regering van Hugo Chavez stelt aan buitenlandse oliemaatschappijen om in het land te kunnen blijven opereren. Shell is de derde multinational die een contract met CVP heeft getekend.

Dankzij de overeenkomst kan Shell doorgaan met oliewinning in de provincie Zulia, goed voor 45.000 vaten per dag. Verder heeft Shell interesse in olieboringen in het olierijke gebied Orinoco. Shell is al sinds 1913 actief in Venezuela.