WENEN - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft haar bezorgdheid geuit over de olieprijs, die de afgelopen dagen record na record breekt. De OPEC wil er alles aan doen om de orde en stabiliteit op de oliemarkten te bewaren, aldus het oliekartel in Wenen vrijdag.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie bereikte op de termijnmarkten in New York vrijdag bijna 80 dollar per vat (van 159 liter). In Londen brak de Brent-olie door de 78 dollar per vat. De hoge prijs hangt vooral samen met het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten.

Ook de berichten over ongelukken bij Venezolaanse oliefaciliteiten en aanslagen op olie-installaties in Nigeria zorgen voor nervositeit bij de oliehandelaren.

Rust

Volgens een OPEC-woordvoerder is er echter voldoende olie op de markt om aan de vraag te voldoen. Bovendien hebben de strategische olievoorraden van de geïndustrialiseerde landen het hoogste niveau in vijf jaar bereikt, aldus de OPEC. Het kartel roept de belangrijkste marktpartijen daarom op er alles aan te doen om de rust op de oliemarkten weer te herstellen.