DEN HAAG - Gemeenten kunnen bijstandstrekkers met weinig kansen op werk vanaf volgend jaar verplichten tot een zogeheten terugkeerbaan. In zo'n baan gaan zij maximaal twee jaar aan de slag met behoud van hun bijstand. Een gewone baan is het uiteindelijke doel.

Dit voorstel heeft het ministerie van Sociale Zaken vrijdag bekendgemaakt. Langdurig werklozen in de bijstand hebben vaak persoonlijke problemen waardoor zij geen baan kunnen krijgen. Een terugkeerbaan kan bestaan uit verschillende trajecten, zoals een stage, scholing of taalcursussen.

Verplichten

Eerder maakte het departement al de mogelijkheid tot een terugkeerbaan bekend. Nu kunnen gemeenten hun mensen in de bijstand ook tot deelname verplichten.

De uitkeringsgerechtigden kunnen bij de gemeente zelf of bij een bedrijf aan de slag. Als zij weigeren, kan de plaats hen korten op de uitkering. Aan de andere kant kunnen gemeenten mensen met een terugkeerbaan ook belonen met een bonus.

Vergoeding

Om te voorkomen dat bedrijven normale vacatures als terugkeerbaan gaan aanbieden, mogen gemeenten een vergoeding vragen aan ondernemingen die een bijstandsgerechtigde voor zich laten werken. Het werk moet niet op productiviteit gericht zijn, maar op een terugkeer naar de arbeidsmarkt.