NIEUWEGEIN - Het bouwbedrijf Ballast Nedam denkt over 2006 meer winst te behalen dan aanvankelijk verwacht. De onderneming uit Nieuwegein gaat uit van een resultaat voor belastingen van ongeveer 35 miljoen euro. In eerste instantie ging het bedrijf nog uit van zo'n 24 miljoen euro.

De nettowinst zal dit jaar tussen de 40 en 45 miljoen euro liggen, zo verwacht Ballast Nedam. Het bedrijf profiteert van een flinke belastingmeevaller in het Verenigd Koninkrijk, waar het een dochterbedrijf heeft opgedoekt. De nettowinst over 2005 bedroeg 20 miljoen euro.

Resultaten

De onderneming heeft haar winstverwachting verhoogd mede op basis van de goede resultaten over het eerste halfjaar. In deze periode boekte het bouwbedrijf een nettowinst van 16 miljoen euro, 23 procent meer dan het resultaat over dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Ballast Nedam vrijdag bekendgemaakt.

Analisten hadden geen hogere winstraming verwacht. Wel gingen ze er vanuit dat Ballast Nedam de eerder afgegeven prognose dit jaar zou overtreffen. Het resultaat over het eerste halfjaar ligt boven de verwachtingen van analisten.

Windmolenpark

Ballast Nedam zag de omzet van zijn infrastructuurdivisie met 63 miljoen euro toenemen tot 278 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan een windmolenpark in de Noordzee, waarvan de bouw aardig op gang is gekomen. Negen van de in totaal 36 windturbines zijn geplaatst.

De vraag in de infrastructuurmarkt blijft sterk, maar de prijzen staan onder druk, aldus het bedrijf. Daar staat tegenover dat Ballast Nedam meer opdrachten binnenkrijgt om bijvoorbeeld zand en grind op te graven.

Hoofdkantoor

De divisie die onder meer woningen en kantoren bouwt, behaalde minder omzet. Hier daalde het resultaat van 331 miljoen euro tot 294 miljoen euro. Ballast Nedam tekent daarbij aan dat de verkoop van zijn hoofdkantoor in Nieuwegein vorig jaar in de omzet is meegenomen. Het bedrijf overweegt een of meer projectontwikkelaars over te nemen om meer huizen en kantoren te kunnen bouwen.