RIJSWIJK - Medewerkers van de zes distributiecentra van Albert Heijn gaan maandag definitief actie voeren, aldus de vakbond CNV Dienstenbond vrijdag. Het concern had tot donderdag middernacht om aan de eisen van de vakbonden te voldoen. Die waren opgesteld na het stuklopen van de cao-onderhandelingen. Albert Heijn heeft hieraan geen gehoor gegeven.

FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond eisen een loonsverhoging van 2 procent. Albert Heijn wil niet verder gaan dan anderhalf procent. CNV Dienstenbond wil verder eenzelfde honorering voor deeltijd-, uitzendkrachten en vast personeel. De eerste twee groepen krijgen nu voor het zelfde werk minder betaald.

Lege schappen

Met protestborden met leuzen als 'met lege schappen, weinig plakken', een knipoog naar de zomerzegelactie van de supermarktketen, trekken medewerkers van distributiecentra uit Zwolle, Geldermalsen, Tilburg, Pijnacker en Nieuwegein maandag naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

Collega's uit deze plaats voegen zich dan om 11.30 uur bij hen, om vervolgens gezamenlijk naar het hoofdkantoor te trekken, waar ze een half uur later aankomen. Hier zullen enkele vakbondsbestuurders de medewerkers toespreken.

"We hopen dat deze mars de directie de schellen van de ogen doet vallen en dat ze bereid is aan onze eisen tegemoet te komen. Zo niet, dan zijn hardere acties nodig", aldus Jos Brocken, bestuurder FNV Bondgenoten.

Protest

Als het protest niet leidt tot een andere houding van de directie, krijgen de acties een vervolg waarbij stakingen niet worden uitgesloten, zo meldde de CNV Dienstenbond. In dat geval zal de bevoorrading naar de winkels stagneren. Bij de zes distributiecentra werken ruim 4000 mensen.

Een woordvoerster van Albert Heijn zegt dat het bedrijf niet onder druk van een dreigende actie een beslissing wil nemen over de eisen van de bonden. "Wij gaan de eisen opnieuw rustig bekijken, het is nog geen maandag". Volgens de zegsvrouw heeft Albert Heijn FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond uitgenodigd voor een nieuwe onderhandelingsronde.