AMSTERDAM - Het telecomconcern KPN heeft in het derde kwartaal een nettowinst behaald van 68 miljoen euro op een omzet van 3,057 miljard euro. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. In dezelfde periode vorig jaar was de omzet ruim 100 miljoen euro hoger, maar resteerde er een nettoverlies van 231 miljoen euro.

De nettowinst werd 30 miljoen euro opgekrikt door een extra boekwinst op de in december verkochte Indonesische onderneming Telkomsel. Het operationele resultaat (voor bijzondere posten) kwam vergeleken met een jaar eerder 24 procent hoger uit op 1,145 miljard euro. Dat bedrag was beter dan analisten hadden verwacht.

Bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer noemt de prestaties van de kernactiviteiten "bemoedigend." Hij heeft de lat voor het volledige jaar opnieuw hoger gelegd. KPN is bezig zijn schulden te verkleinen. In het derde kwartaal was de schuld met 1,1 miljard euro teruggebracht tot 13,9 miljard euro. Dat was de doelstelling voor het hele jaar. Aan het eind van dit jaar moet de schuld nu verder zijn verminderd tot 13 miljard euro. Begin 2001 ging KPN nog gebukt onder een schuld van 23,2 miljard euro.

Het operationele resultaat (opbrengsten minus lasten) moet van Scheepbouwer nu minimaal 18 procent stijgen, in plaats van de eerder geraamde 14 procent. KPN verwacht dat de totale omzet over het hele jaar 2 procent terugvalt.