AMSTERDAM - Veel werkgevers doen bitter weinig om het werkklimaat tijdens warme dagen werkbaar te houden voor personeel. Dat concludeert FNV Bondgenoten donderdag nadat de vakbond in vier dagen tijd 350 klachten registreerde over de hitte.

Een groot aantal klachten zijn volgens de bond 'schrijnend'. Zo werd melding gemaakt van temperaturen van 35 tot 50 graden in onder meer bejaarden- en gehandicaptenvervoer, de zorg en het onderwijs. Een horecawerknemer viel flauw, nadat eerst de kok onderuit was gegaan bij een temperatuur van 44 graden.

Warmteleed

De meeste klachten komen van productie- en installatiebedrijven. Ook de detailhandel is goed voor veel warmteleed. Dat is voor de vakbond reden om donderdag in het centrum van Groningen winkelpersoneel voor te lichten over werken in warm weer. Mensen kunnen bij hitte onwel worden, lijden aan concentratieverlies, hoofdpijn en ademhalingsproblemen en kunnen flauwvallen.

Productief

Werkgeversorganisatie VNO-NCW herkent zich niet in het door FNV Bondgenoten geschetste beeld. "Werkgevers hebben het meeste belang bij werknemers die productief zijn", zegt woordvoerder Angélique Heijl. "De meeste werkgevers doen hun best. Werknemers die in kantoren zitten met airco hoor je niet." Wel beaamt ze dat er altijd werkgevers zijn die niet zoveel moeite doen om het werkklimaat leefbaar te houden.