DEN HAAG - Telecombedrijf KPN heeft de telefoongidsen verkocht voor een bedrag van 500 miljoen euro. Dat maakte de onderneming donderdagavond bekend. De kopers zijn het investeringsbedrijf 3i Group (Engeland) en Veronis Sulher Stevenson (VSS) uit de Verenigde Staten.

Bij de verkoop gaat om de dochter Telemedia. Het bedrijf geeft de telefoongidsen uit in vijftig verschillende regio's. Het marktaandeel van de onderneming ligt op 41 procent. Grote concurrent zijn de Gele Gidsen.

KPN en de kopers hebben afspraken gemaakt die het voortbestaan van de universele telefoongids garanderen. KPN heeft in het verleden opgedragen gekregen dat er een gids komt. "De kopers moeten daar straks voor zorgen. Daarnaast moeten er wijzigingen worden doorgevoerd als er nieuwe gidsen uitkomen. Dat is ook geregeld."

Schulden

KPN denkt dat de gehele transactie begin 2003 is afgerond. De opbrengst wordt gebruikt om schulden mee af te lossen. Bovendien komt er nog een interim-dividend los van zo'n 70 miljoen euro. Volgens de KPN-woordvoerder gaat dat om winsten die in de onderneming zijn gestoken. "Die winsten staan al verwerkt in onze boeken. Het is dus niet zo dat we het geld van het interim-dividend zomaar kunnen gebruiken om schulden mee af te lossen."

KPN spreekt over een topprijs. "Het is een hele mooie overeenkomst", zegt de woordvoerder. We hebben altijd gezegd dat we de gidsen alleen wilden verkopen tegen een topprijs, want anders zouden we er niet aan beginnen." Volgens de woordvoerder waren er in eerst instantie ongeveer twintig belangstellenden.

De 3i Group en VSS zijn volgens KPN ervaren investeerders in telefoongidsen. VSS stond eerder aan het hoofd van de overname van Yellow Book in de VS en 3i Group was eerder investeerder in het Britse Thomson Directories.

De telefoongidsen van KPN stonden al een tijdje in de etalage. KPN ziet het uitgeven van telefoongidsen niet als kernactiviteit. In september stapte het Franse internetbedrijf Wanadoo al uit de onderhandelingen over de telefoongidsen.