LUXEMBURG - De muziekmaatschappijen Sony Music en Bertelsmann Music Group (BMG) moeten hun fusie opnieuw ter goedkeuring voorleggen aan de Europese Commissie. De toestemming die de commissie in 2004 verleende aan de fusie is niet geldig, zo heeft het Hof van Justitie van de EU donderdag bepaald.

Het hof is tot de conclusie gekomen dat de Europese Commissie fouten heeft gemaakt bij haar onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat de fusie van de twee concerns tot Sony BMG niet tegen de regels van de gemeenschappelijke markt indruiste.

De zaak werd aangespannen door Impala, een internationale vereniging van 2500 onafhankelijke muziekproducenten. Impala betoogde dat de Europese Commissie de markpositie van Sony BMG, na die van het Amerikaanse Universal de grootste ter wereld, verkeerd heeft beoordeeld.

Oppervlakkig

Het hof in Luxemburg meent nu dat de commissie destijds "slechts een oppervlakkig en formeel onderzoek" naar de marktpositie van de muziekmaatschappij heeft gedaan. In mei 2004 hield Brussel in eerste instantie de fusie nog tegen, maar na het horen van de twee ondernemingen gaf het alsnog toestemming.

De Europese Commissie liet donderdag weten de uitspraak van het Luxemburgse hof "zeer zorgvuldig" te zullen bestuderen. BMG en Sony moeten hun fusieplan opnieuw indienen. Dat zal dan op basis van de huidige marktomstandigheden worden beoordeeld, aldus een commissiewoordvoerder.

Gevolgen

Volgens Sony BMG heeft de uitspraak van het hof voorlopig geen gevolgen. De Europese Commissie is volgens een woordvoerder van concern grondig te werk gegaan. "We zullen het oordeel zorgvuldig bekijken en met de Europese Commissie de volgende stappen bespreken".