AMSTERDAM - Strengere controles en meer overzicht tijdens het bouwproces zijn noodzakelijk om problemen als die op het Bos en Lommerplein te voorkomen. Dat zegt voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland Elco Brinkman in een reactie op de evacuatie van het Amsterdamse plein, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Dinsdagavond moesten ongeveer tweehonderd mensen voor middernacht weg uit hun woningen aan het plein. Negentig huizen, 27 winkels, de markt, het stadsdeelkantoor en een bibliotheek zijn voorlopig niet toegankelijk. De aanleiding van de ontruiming is een fout in de constructie van het plein en de parkeerplaats daaronder. De veiligheid kon volgens de gemeente niet langer worden gegarandeerd.

Woensdagavond bleek uit een rapport van adviesbureau Intron, op basis waarvan is besloten tot de ontruiming, dat op twaalf locaties van de parkeergarage onder het plein de constructie afwijkt van de bouwtekeningen. Er zijn volgens het bureau 'relatief veel' afwijkingen geconstateerd in het gebruik van gewapend beton.

Fortis

Fortis, een van de bedrijven achter het bouwproject, stelt in een brief bij het rapport dat op dit moment niet duidelijk is waarom is afgeweken en waarom de afwijkingen niet zijn opgemerkt tijdens de uitvoering. De afwijkingen zouden overigens 'op geen enkel punt' leiden tot een onveilige situatie. Wel geven de resultaten van het rapport aanleiding voor een 'gedegen en omvangrijk' vervolgonderzoek.

Hoogleraar Algemene Constructie aan de Technische Universiteit Delft Leo Wagemans wijt de constructiefouten aan 'de moordende concurrentie' in de bouwsector, zegt hij in het ochtendblad. "De afgelopen twintig jaar is er een sterk accent gekomen op kosten en tijd. Er worden heel lage tarieven afgesproken. Daardoor is er te weinig aandacht voor de kwaliteit. Die gebrekkige kwaliteit heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid." Wagemans stelt dat bij bouwprojecten een hoofdconstructeur moet worden aangesteld die de eindverantwoordelijkheid heeft.