BRUSSEL - Het jarenlange gevecht om een relatief eenvoudig EU-wetje, waarmee bedrijven met één aanvraag hun uitvindingen in heel Europa kunnen patenteren, lijkt voor niets geweest. Verantwoordelijk EU-commissaris Bolkestein dreigde donderdagavond tijdens een raad van EU-ministers voor concurrentiezaken het hele voorstel in te trekken.

Met een Europees octrooi hoeven ondernemingen niet langer voor elk vindinkje in alle EU-landen patent aan te vragen. Daardoor wordt productvernieuwing goedkoper.

In welke talen moeten aanvragen worden vertaald?

Maar de Europese bewindslieden steggelen al jaren over de punten en komma's. Zoals: moeten de aanvragen in alle talen worden vertaald? Over de taalkwestie leek afgelopen mei het begin van een - duur - compromis mogelijk.

Donderdag torpedeerden de Duitsers het voorstel opnieuw, ditmaal omdat ze vinden dat de nationale rechters de enigen zijn die bij patentgeschillen mogen oordelen. Veel andere landen, waaronder Nederland, vinden dat onzin: Europese wet, Europese rechter.

"Buitengewoon teleurstellend"

Staatssecretaris Wijn noemde het verloop van de discussie na afloop "buitengewoon teleurstellend". "Een aantal landen is bezig met het kleine eigenbelang en vergeet het grote belang voor het bedrijfsleven."

Bolkestein zei dat hij niet kan leven met een verdere verwatering van zijn voorstel. Als er in het voorjaar, wanneer de EU-leiders bijeen zijn, geen akkoord komt, "dan moet ik zeker overwegen het voorstel voorzichtig terug te trekken".

Ook op een ander punt kreeg Bolkestein veel tegenwerking: de Duitse minister is fel tegen de overnamerichtlijn, die vijandige bedrijfsovernames makkelijker maakt. Ook Nederland en België hebben bezwaren, omdat sommige zogenaamde beschermingsconstructies kunnen blijven voortbestaan en andere niet.