SON - De laatste maanden is het aantal ingetikte autoruiten flink toegenomen. Steeds meer automobilisten hebben een bij dieven gewild navigatiesysteem. De bestuurder haalt het apparaat vaak wel uit de wagen, maar de afdruk van de zuignap op de voorruit alleen al trekt inbrekers aan.

Carglass, marktleider op het gebied van autoruitreparatie, heeft de eerste zes maanden van dit jaar het aantal ingetikte ruiten 16 procent zien toenemen tot ruim 45.500. Vooral nieuwe auto's zijn het doelwit van inbrekers. Deze zijn vaker uitgerust met navigatiesystemen zoals TomTom of Navteq dan oudere voertuigen.

In de afgelopen jaren was volgens Carglass juist sprake van een daling van het aantal schadegevallen aan autoruiten door inbraak. Dat had onder meer te maken met extra politie op straat en anti-diefstalcampagnes.

Het totaal aantal schades aan autoruiten nam de eerste zes maanden van dit jaar met 13 procent toe tot 318.420. Dat is naast inbraak te wijten aan steenslag, die goed was voor 15 procent extra ruitschades. Carglass kreeg meer dan 203.700 claims binnen. De relatief strenge winter, het achterstallig onderhoud aan het wegennet en de groeiende files waren daar de oorzaak van, aldus Carglass.

Volgens het bedrijf lopen automobilisten in de provincie Utrecht de meeste kans op schade aan hun autoruiten. Ook in Limburg en Flevoland is het risico op schade groot. In Groningen, Overijssel, Friesland en Zeeland daarentegen hoeven automobilisten minder bang te zijn voor sterretjes of ingetikte ruiten.