BRUSSEL - Simpele groene en rode stippen op de voorkant van verpakkingen moeten aangeven of koekjes, kant-en-klaarmaaltijden en andere etenswaren gezond zijn of niet. De huidige tabelletjes en getallen op de achterkant zijn te ingewikkeld.

Dat vindt een werkgroep van de Europese Consumentenbond, PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey, diverse supermarktketens, het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en anderen. De groep vroeg de Europese Commissie woensdag het kleurensysteem in de hele EU in te voeren.

"Consumenten willen graag gezond eten", aldus Corbey. "De voorkant van een verpakking moet simpel aangeven of een product te veel vet, suiker of zout bevat."

Met rode en groene kleuren op de voorzijde bleken testpersonen veel gezondere producten te kopen. Zo zag De Britse winkelketen Sainsbury's de verkoop van kant-en-klaarmaaltijden met rode stip 35 procent dalen binnen twaalf weken. De verkoop van groene-stipmaaltijden steeg 7 procent.

Vette pepersteaks van het Britse Tesco vonden 26 procent minder aftrek toen de fabrikant er diverse rode stippen op plakte. Onderzoeken tonen verder dat de kleuren fel moeten zijn. Consumenten vonden pastelkleuren geheimzinnig.

Europese Commissie

Een topambtenaar van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, toonde zich woensdag zeer geïnteresseerd in de conclusies. Naar verwachting presenteert Europees Commissaris Markos Kyprianou (volksgezondheid) volgend jaar wetsvoorstellen voor aangepaste etiketten.

Nieuw is dat de aanduidingen voor vet, suiker en zout op de voorkant moeten komen. "De vraag is niet òf het op de voorkant moet, maar hoevéél informatie op de voorkant moet", zei topambtenaar Robert Madelin van het gezondheidsdepartement van de Europese Commissie.

PvdA-politica Dorette Corbey vond de reactie van de Brusselse topambtenaar slap en teleurstellend. "Hij wil inzetten op een wet. Voordat die rond is ben je vijf jaar verder. Liever zie ik een afspraak tussen bedrijven. Dat werkt net zo goed: ik denk dat consumenten geen producten meer zouden kopen zonder het kleurensysteem."