AMSTERDAM - De Nederlandse consument pint steeds vaker kleine bedragen onder de 20 euro in plaats van deze contant af te rekenen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Currence, toezichthouder en producteigenaar van pin en chipknip. Bedragen boven de 20 euro werden meestal al met de pinpas afgerekend.

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een op de tien transacties tot 5 euro in de supermarkt met de pinpas wordt betaald. Dat is een toename van 67 procent ten opzichte van drie jaar geleden.

Bedragen tussen de 5 en 10 euro worden in bijna een kwart van de gevallen in supers elektronisch voldaan, een toename van 35 procent. Nederlanders betalen hun aankopen in supermarkten van 10 tot 15 euro in ruim een op de drie gevallen met pin, 17 procent vaker dan drie jaar geleden.

Verlies

Afgelopen maandag riep De Nederlandsche Bank (DNB) consumenten nog op om meer elektronisch te betalen. Op die manier zouden de kosten van het betalingsverkeer kunnen worden beteugeld. Volgens DNB leden banken in het afgelopen jaar 23 miljoen euro verlies op het betalingsverkeer.