HANGZOU/UTRECHT - Rabobank heeft een belang gekocht van 10 procent in de Chinese bank United Rural Cooperative Bank of Hangzou (URCB). Dat liet de coöperatieve bank uit Utrecht dinsdag weten. De overnameprijs bedraagt ongeveer 20 miljoen dollar (15,6 miljoen euro), zo zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk dinsdag in een toelichting.

URCB is een plattelandsbank met 131 kantoren. Er werken 1200 mensen, die circa 600.000 klanten bedienen. Daarmee bedraagt het marktaandeel van de bank in de regio rondom Hangzou ongeveer 10 procent. "We willen dat in de komende vijf jaar verhogen naar 17 tot 20 procent", aldus Heemskerk. Het is voor het eerst dat een buitenlandse bank een belang neemt in een Chinese coöperatieve bank.

Voor Rabobank is het winstoogmerk niet de belangrijkste reden om in de rurale bank te stappen, aldus Heemskerk. De bank trekt samen op met de Wereldbank, die via een dochterbedrijf 5 procent koopt in URCB. Rabobank wil de Chinese bank moderniseren op het gebied van onder meer distributiebeleid en marketing.

Kansen

Op termijn biedt de Chinese markt veel kansen, zo denkt de bestuursvoorzitter. "Coöperatieve banken hebben in China een zeer groot marktaandeel. In sommige gebieden zelfs 50 tot 70 procent. Daar moet het allemaal nog gebeuren. We zien kansen op de zeer lange termijn."

Heemskerk spreekt met nog twee andere Chinese plattelandsbanken. "Met één, in de stad Dalian, hopen we eind dit jaar overeenstemming te hebben bereikt over een deelneming. Met de andere, in de streek Innermongolië, binnen een jaar." Buitenlandse banken mogen een belang van maximaal 25 procent nemen in een Chinese sectorgenoot.

Investeringen

Hoewel nu bepaald is dat buitenlandse banken zich in maximaal twee Chinese branchegenoten mogen inkopen, verwacht Heemskerk coulance van de mededingingsautoriteiten. "Met het oog op verruimde liberalisatiewetgeving eind dit jaar vertelden ze me dat er voor ons meer mogelijk zal zijn. Zeker omdat onze investeringen in absolute zin niet zo groot zijn", aldus de topman.