AMSTERDAM - Consumenten zijn het afgelopen jaar ongeveer 800 miljoen euro aan extra rente misgelopen. De spaarders zagen de rentevergoeding op hun rekening minder hard stijgen dan de variabele rente op de kapitaalmarkt.

"Veel banken hebben hun spaarrente dit jaar nog niet verhoogd. En als ze dat wel deden, ging het om een beperkte verhoging." Dat heeft directeur Edmond Hilhorst van het financieel adviesbureau Independer maandag gezegd.

Hij wijt het achterblijven van de spaarrente aan een gebrek aan concurrentie tussen banken. "In de jaren negentig bestonden er nog kleine spaarbanken die zich scherp profileerden met hun rentevergoeding. Er is momenteel geen enkele partij die zich daarmee bezighoudt, waardoor consumenten zich ook niet bewust lijken van de renteontwikkeling. Ze hebben niet in de gaten om hoeveel geld het gaat."

Vertraging

De rentevergoeding op spaarrekeningen volgt de kapitaalmarktrente altijd met enige vertraging. Maar ditmaal wachten de banken wel erg lang, constateert Independer. "Terwijl de hypotheekrente wel vrijwel direct reageert als de Europese Centrale Bank de rente verhoogt. Dan is de koppeling vrijwel één-op-één", aldus de financieel adviseur.

Tot nu toe hebben alleen de grote banken ABN Amro en Rabobank op alle spaarrekeningen het rentetarief opgetrokken, blijkt uit gegevens van Moneyview. De andere grootbanken pasten de uitstaande spaarrentes slechts gedeeltelijk of helemaal niet aan. Daarbij vallen met name de bankverzekeraars Fortis en ING op als achterblijvers. Beide concerns waren maandagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bond

De trage reactie van banken op de renteontwikkeling is ook de Consumentenbond niet ontgaan: "We volgen dat nauwgezet", aldus een woordvoerder. "Maar sommige banken verhogen de rente wel, waardoor de klant nog iets te kiezen heeft. Voor ons is er daarom op dit moment geen reden om in te grijpen."

Hilhorst van Independer adviseert consumenten met enige regelmaat rentetarieven te vergelijken. "Het is bijna standaard dat hoge spaarrentes op een gegeven moment wegzakken. Veel banken hebben enkele jaren terug bijvoorbeeld klanten getrokken met aantrekkelijk internetspaarrekeningen."

"Inmiddels lopen die tarieven langzaam terug. De banken hopen dat hun klanten daar gewoon in blijven zitten. Op die manier verdienen ze grote bedragen." De renteverschillen tussen diverse spaarrekeningen zijn inmiddels opgelopen tot 3 procentpunt, hetgeen rekeninghouders honderden euro's op jaarbasis kan schelen.