AMSTERDAM - Bijna de helft van de allochtone studenten op lerarenopleidingen haalt geen diploma omdat er geen stageplaats te vinden is. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Veel scholen weren allochtone stagiairs. Zij beroepen zich bij die weigering op hun identiteit.

Vooral stagiairs met een islamitische achtergrond zouden niet in de sfeer en cultuur van de school passen.

Ruim acht procent van de leerlingen op pabo's en lerarenopleidingen is allochtoon. Van deze groep valt binnen een jaar 46 procent uit. Onder autochtonen is dit percentage 27 procent. Vijfendertig procent van de allochtone studenten haalt zijn studie binnen vijf jaar, van de autochtone studenten studeert 57 procent binnen vijf jaar af. Het niet kunnen vinden van een stageplaats is daar mede de oorzaak van. Vooral christelijke scholen hebben liever een stagiair met dezelfde achtergrond.

Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO), de vereniging van werkgevers en werknemers in het onderwijs, is een campagne gestart om meer stageplaatsen voor allochtonen te creëren. PvdA-Kamerlid John Leerdam is ambassadeur van de campagne die de hindernissen voor allochtone studenten bij het vinden van een stageplaats moet wegnemen.