MÜNCHEN - De Duitse bank-verzekeraar Allianz heeft in het derde kwartaal veel slechter gepresteerd dan verwacht door grote problemen bij bankdochter Dresdner Bank. Allianz leed een verlies van 2,5 miljard euro tegen een negatief resultaat van 46 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dresdner nam daarvan 972 miljoen euro voor zijn rekening.

Allianz maakte het miljardenverlies donderdag bekend. Bestuursvoorzitter Henning Schulte-Nölle zei dat zijn concern een dieptepunt achter zich heeft gelaten.

Analisten gingen voor het derde kwartaal uit van een negatief resultaat van 1 miljard tot 2 miljard euro. Allianz moest echter meer voorzieningen treffen dan verwacht. Een grote kostenpost waren de grote overstromingen in Duitsland afgelopen zomer, waarvoor Allianz een voorziening van circa 550 miljoen euro heeft getroffen. Ook moest het concern extra reserves aanleggen voor asbestclaims bij zijn Amerikaanse verzekeringsdochter Fireman's Fund.

Dresdner Bank werd net als andere banken getroffen door de slechte situatie op de financiële markten. De bank, vorig jaar overgenomen door Allianz, had ook last van een toename van het aantal bedrijfsfaillissementen als gevolg van de economische neergang in de wereld.

Allianz kondigde eerder dit jaar een forse reorganisatie aan bij Dresdner. Daardoor verdwijnen duizenden banen.