NIEUWEGEIN - De woningverkoop trekt aan. In het tweede kwartaal werden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 7 procent meer woningen verkocht. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de makelaarsvereniging NVM vrijdag heeft gepubliceerd.

De prijs van een woning is in het tweede kwartaal met 1,7 procent gestegen in vergelijking met de eerste drie maanden van 2006. De gemiddelde prijs van een koopwoning lag in het afgelopen kwartaal op 236.000 euro. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar komt dat neer op een toename van 12.000 euro. Over de laatste vier kwartalen komt de prijsstijging uit op 4,7 procent.

Starters

Vice-voorzitter Wim van Kampen van de NVM maakt zich zorgen over de verslechterde positie van de starters op de woningmarkt. "De loonontwikkeling houdt geen gelijke tred met de prijsstijging en ook door de oplopende rente neemt de betaalbaarheid af."

Maar tegelijk blijven er appartementen onverkocht of staan ze langer te koop, omdat starters de woningen links laten liggen. "De eisen die de starter stelt zijn best hoog", aldus Van Kampen, die in dit kader pleit voor het opknappen van oude stadswijken.

Tussenwoning

Starters met een beneden modaal inkomen (2000 euro bruto per maand) kunnen nu alleen nog een gemiddeld appartement kopen in Limburg, de noordelijke provincies en de kop van Noord-Holland, zo becijfert de makelaarsorganisatie. Voor een tussenwoning kunnen ze slechts terecht in het noorden of in Zeeuws-Vlaanderen.