VOORBURG - Het aantal banen is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gegroeid. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag berekend. In het eerste kwartaal werden bijna 7,5 miljoen arbeidsplaatsen geteld. Dat zijn er 35.000 meer dan in het laatste kwartaal van 2005.

"Het is het vierde kwartaal op rij met banengroei. De banengroei in het eerste kwartaal van 2006 is meer dan twee keer zo groot als in de kwartalen ervoor", aldus het CBS.

Vooral bij de uitzendbureaus en in de zorg zijn er meer arbeidsplaatsen bijgekomen. "Door de aantrekkende economie ontstaan extra banen die door veel werkgevers voorlopig worden ingevuld met uitzendkrachten. Maar ook andere zakelijke dienstverleners zoals de ICT hebben meer personeel in dienst", schrijft het CBS.

Mannen

Voor het eerst in vier jaar zijn er meer mannen aan het werk dan een jaar eerder. In het afgelopen jaar kwamen er 27.000 mannelijke werknemers bij. In de drie voorgaande jaren daalde hun aantal met ruim 180.000. Het aantal vrouwelijke werknemers steeg het afgelopen jaar met 50.000.

Het gaat niet alleen goed met het aantal banen. Ook de kosten die bedrijven en instellingen moeten maken voor hun werknemers ontwikkelen zich gunstig. Deze kosten lagen in het eerste kwartaal slechts 1,0 procent hoger dan een jaar geleden.

"Daarmee is de loonkostenstijging de laagste sinds 1996", aldus het CBS. De lonen van werknemers stegen in de eerste drie maanden met 1,8 procent. Toch voelden werkgevers dit minder in hun portemonnee, omdat zij minder hoge premies moeten betalen voor het vroegpensioen en de WAO nieuwe stijl.