AMSTERDAM - Cees van der Hoeven had tot een celstraf veroordeeld moeten worden voor zijn aandeel in het boekhoudschandaal bij supermarktconcern Ahold. Dat vindt de deken van de Orde van Advocaten, Els Unger. "Persoonlijk vind ik dat ex-topman Cees van der Hoeven in de Ahold-zaak gevangenisstraf had moeten krijgen".

Ulger doet haar uitspraak donderdag in het blad Ondernemen van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Gezien de enorme schade voor de aandeelhouders van Ahold vindt zij dat de rechter een "sterker signaal" had moeten afgeven over het handelen van Van der Hoeven.

Misleiding

Samen met zijn financieel directeur Michiel Meurs werd de oud-topman eind mei schuldig verklaard aan valsheid in geschrifte en misleiding van de accountant. De rechter veroordeelde Van der Hoeven en Meurs allebei tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden en 225.000 euro. Het Openbaar Ministerie had twintig maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

"De perceptie is nu dat deze mensen gemakkelijk wegkomen. Ik kan dat wel begrijpen", stelt Unger. Juist omdat de zaak de eerste in zijn soort was in Nederland, had de rechter een stevig voorbeeld moeten stellen, vindt de deken. "Als je ziet welke belangen ermee gemoeid waren, vele duizenden beleggers zijn door deze affaire gedupeerd en het vertrouwen in het grote bedrijfsleven is enorm geschaad, vind ik de voorwaardelijke straffen geen zware straf."

Overigens is zowel Van der Hoeven als het OM in hoger beroep tegen de uitspraak gegaan. Advocaat Micha Wladimiroff van Van der Hoeven was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar op de uitlating van Unger.