DEN HAAG - Wie medische kosten declareert bij zijn zorgverzekeraar, moet soms lang wachten op zijn geld. De Consumentenbond heeft in anderhalve maand tijd driehonderd klachten binnengekregen over de trage afhandeling van declaraties door zorgverzekeraars.

Mensen die aan de bel trekken, wachten op dat moment gemiddeld al negen weken. Maar er zijn ook uitschieters bij van ruim vijf maanden, meldde de bond donderdag. Het gemiddelde bedrag dat de klagers hebben gedeclareerd, is 362 euro, aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.

De bond heeft de Nederlandse Zorgautoriteit en de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op de hoogte gesteld van zijn bevindingen. De betrokken verzekeraars hebben een brief ontvangen.

Vervelend

Zorgverzekeraars Nederland wil het probleem zeker niet bagatelliseren, want voor de betrokkenen is het erg vervelend. Maar afgezet tegen het totale aantal declaraties is het een relatief klein probleem, aldus een woordvoerder van ZN. "Maar driehonderd meldingen zijn er driehonderd te veel."

ZN wijst erop dat het probleem kan samenhangen met de overgang naar het nieuwe zorgstelsel, die de verzekeraars veel werk heeft bezorgd. De koepelorganisatie heeft er alle vertrouwen in dat de vertraging kan worden opgelost.