ARNHEM - De oprichter van bakkerijketen Bakker Bart moet volgens justitie een boete van 500.000 euro betalen wegens belastingfraude. Bart van E. heeft de Belastingdienst voor 4,4 miljoen euro benadeeld, zo concludeerde de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Arnhem.

De aanklager vroeg ook om een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden.

Van E. schoof volgens justitie in 2000 en 2001 aandelen heen en weer tussen zijn bedrijf Elsland Beheer en een privédepot. Als de aandelen daalden, kon hij achteraf het verlies op conto van zijn bedrijf schrijven. Bij stijgende koersen daarentegen incasseerde hij de winst persoonlijk. Op die manier hoefde de zakenman minder belasting over de winst te betalen.

Transacties

De verdachte werd volgens de aanklager geholpen door een hooggeplaatste medewerker van Van Lanschot Bankiers, Marco van D.. Deze bankier heeft "zonder blikken of blozen" transacties van Van E. teruggedraaid, aldus de officier van justitie.

Justitie toonde zich zeer verbaasd dat de aandelentransacties bij Van Lanschot konden plaatsvinden. "Onbegrijpelijk dat Van D. voor grote transacties alleen kon paraferen zonder overleg met en instemming van collega's", zei de officier van justitie. Hij ziet de instemming van Van D. met de transacties als strafverminderend voor Van E.

Fouten

Volgens de aanklager zit de bankmedewerker momenteel in Luxemburg. Hij is inmiddels niet langer werkzaam bij Van Lanschot. De oprichter van Bakker Bart stelde dat hij alleen maar opdracht voor de transacties had gegeven, omdat hij dacht dat er eerder fouten waren gemaakt. Hij zou advies van het accountantskantoor BDO hebben opgevolgd.

Bakker Bart is al lang niet meer in handen van de oprichter. Hij verkocht eind jaren negentig zijn bakkerijen aan het Duitse Kamps. Van E. heeft echter sindsdien niet stilgezeten. Hij begon de ijswinkelketen Australian. Hij is daar inmiddels ook mee gestopt. Van E. leeft nu van de huuropbrengsten van zijn vastgoed.