AMSTERDAM - Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar slechts licht gedaald vergeleken met een jaar eerder, ondanks een aantrekkende economie. In totaal werden 4806 faillissementen uitgesproken tegen 5018 een jaar daarvoor, een daling van 4,2 procent. Dat maakte de faillissementsonderzoeker Graydon woensdag bekend.

Verder maakten in het eerste halfjaar ook nog eens 8019 ondernemers met een eenmanszaak en particulieren gebruik van een schuldsaneringsregeling tegen 7790 een jaar eerder. Dat is een toename van 3 procent. De faillissementen en schuldsaneringen kosten dit jaar ongeveer 3,5 miljard euro en 75.000 arbeidsplaatsen, aldus het onderzoeksbureau.

Net zoals eerdere jaren zou het grote aantal faillissementen vooral te wijten zijn aan het wegvallen van de vestigingswetgeving voor ondernemers. De kwaliteit van het ondernemerschap zou daardoor zijn afgenomen. Het aantal startende ondernemers groeit daardoor ook sterk. Graydon verwacht dat het totaal aantal faillissementen dit jaar uitkomt op 10.000.