AMSTERDAM - Het ministerie van Financiën begint in het najaar een mediacampagne om mensen eraan te herinneren dat alleen nog dit jaar guldenmunten kunnen worden ingewisseld voor euro's. Om de omruilactie te vergemakkelijken, worden extra inwisselpunten gecreëerd. Mogelijk gaat het daarbij om winkelketens of commerciële banken.

De gulden is sinds 28 januari 2002 geen wettig betaalmiddel meer. De munten en bankbiljetten kunnen sinds 2003 alleen nog worden ingewisseld bij de vier kantoren van de De Nederlandsche Bank (DNB). Het geld mag niet na 27 januari 2002 zijn gebruikt om producten of diensten van te kopen.

Half miljard euro

Van de sinds 1948 uitgegeven guldenmunten -stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens, rijksdaalders, vijfjes- moeten er naar opgave van DNB nog 3,5 miljard in omloop zijn. Ook zouden Nederlanders nog 28 miljoen biljetten thuis hebben liggen. De munten en bankbiljetten hebben beide een waarde van ongeveer een half miljard euro. Het overgrote deel van het geld is echter 'ongetwijfeld' verloren gegaan, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën woensdag.

De omwisselcampagne heeft volgens de woordvoerder niets te maken met een poging de economie een oppepper te geven. "De mensen hebben gewoon recht op dat geld." In september worden naar verwachting meer details bekend over de campagne. De laatst uitgegeven bankbiljetten kunnen nog tot begin 2032 bij DNB worden ingewisseld.